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CCMA’s amended 
rules and forms
Questions & Answers

Question 
Under the new rules, can a rescission application be 
heard by the same commissioner who rendered the 
initial arbitration award?

Answer
This is in fact the current position. Also prior to 
amendments. No changes made in this regard. 
See section 144 of LRA.

Question 
In the past with Labour Court decisions attorneys were 
not able to sign conciliation and arbitration referral forms 
if they did not have jurisdiction to appear in that matter. 
What is the position with electronic referrals?

Answer
The amendments to Rule 4 deal with the issue.  
Rule 4(1A) reads as follows:

Where a document has not been signed or was signed 
by a person who is not entitled to represent that party 
in terms of the Act or these Rules, the intention of that 
party to submit that document may be confirmed by the 
subsequent appearance of the party at the convened 
proceedings before the commissioner or by any other 
method of confirmation that may be placed on record at 
the Commission.

Question 
Electronic referral form only allows for one applicant and 
one respondent. How do we deal with that?

Answer
The CCMA’s Business Analyst has informed that when 
a party submits via the online portal they will receive 
a link whereby they can upload additional information 
including the list of other applicants. In the online 
referral however, they could mention that for example: 
John and 5 others and then upload the list once they 
receive the link after submitting the referral..

Question 
When submitting referrals online, does the submission 
automatically amount to “serving” on both CCMA 
and respondent, or must we still send proof of 
service to CCMA?

Answer
It would automatically be served on the other parties 
provided you inserted the correct details. You will see 
at the bottom of the online form a little box that shows 
who the forms were sent to (via email).

Question 
Can an employee and employer set up a per-arbitration 
conference without the CCMA involvement if they agree 
to do so mutually?

Answer
Yes, and parties are encouraged to do so, and if both 
parties agree in terms of Rule 20(1)(b).

Question 
Can you please give the difference between the 
disclosure of information in terms of section 16 of the 
LRA and rule 29 of the CCMA rules?

Answer
Rule 16 applies to the disclosure of information in 
relation to Collective Bargaining matters by majority 
unions unless a minority union has been granted the 
organisational right in terms of section 21(8A)(b) of 
the LRA. The other exception is within the context 
of section 189(4)(a). Rule 29 deals with disclosure of 
information between parties where there is a dispute at 
the CCMA and is not limited to majority unions. 

Question 
What is the interim arrangement for matters that 
were struck off the roll (March 2023) and a request for 
re-enrolment was filed/awaiting decision?

Answer
We are in the process of finalising guidelines on this. 
In short, we will continue to determine them as they are.  

Question 
Other than protected disclosure, can employee ask for 
section 188A hearing?

Answer
No, section 118A(11) is prescriptive and only deals  
with the one instance where an employee  
may apply for the process.


