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The South African Revenue Service (SARS) 
released Binding Private Ruling 171 (Ruling) on  
9 June 2014.

The facts were as follows. Two individuals, A and B, 
were each the sole members of close corporations 
C and D, respectively. C and D each held half of 
the issued share capital of a company E. It appears 
that C and D also each had a loan claim against 
company E, while A and B each had a loan claim 
against C and D, respectively. 

A and B no longer wished to hold their respective 
interests in company E through the close corporations 
C and D.

It was proposed that close corporations C and D 
each amalgamate with company E. This would be 
accomplished by C disposing of its shares in and 
loan claim against company E, to company E. In 
exchange, company E would issue new shares to C. 
The market value of the new shares would be equal 
to the base cost of the shares and claim in the hands 
of C. C would then liquidate, wind-up or deregister 
and distribute the new shares in E as a dividend in 
specie to A.

The same steps would be taken with reference to D 
and B. 

In the result, A and B would directly hold the issued 
share capital of E in equal portions. 

SARS ruled that:

	 Section 44(2)(a) of the Income Tax Act, No 58 
of 1962 (Act) would apply to the disposal of 
C and D’s assets to E, and that no capital gain 
would arise.

	 On receipt by E of its own shares, the shares 
would be cancelled and such cancellation 
would not constitute a disposal for purposes 
of paragraph 11 of the Eighth Schedule to the 
Act. 

	 As a result of the issue of the new shares by E, 
its contributed tax capital would increase by 
an amount equal to the contributed tax capital 
of C and D, seemingly in accordance with 
s44(4A) of the Act. 

	 A and B would be deemed to have disposed 
of their members’ interests in C and D at their 
base cost and their shares in E would be 
deemed to have a base cost equal to the said 
members’ interests (s44(6) of the Act).

	 The transfer of the shares in E to A and B would 
also not be regarded as a dividend (s44(6)(c) of 
the Act) paid by C and D for tax purposes.
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	 The disposal of the shares in E by C and D 
would be disregarded for determining the 
taxable income or losses of C and D (s44(8) of 
the Act). 

	 No securities transfer tax would be payable 
in respect of the transfer of shares in E or 
members’ interests in C and D.

It appears that the parties could not have made use 
of a liquidation transaction in terms of s47 of the Act 
to liquidate C and D because of the group company 
requirement, even though that would arguably have 
constituted a less complicated transaction.

It is interesting to note that as a result of the asset for 
share transactions between the close corporations and 
company E, the loans owing by E to C and D would 
effectively be capitalised. Unfortunately the Ruling is 
not clear on the treatment of the loans owing by C 
and D to A and B respectively.

Heinrich Louw

VAT CONSIDERATIONS BETWEEN DEVELOPERS AND OWNERS OF LAND

Where a registered vendor for Value-added Tax (VAT) purposes disposes of vacant subdivided land or 
developed properties in the course and furtherance of conducting an enterprise as a property developer, 
such disposal would ordinarily constitute a taxable supply subject to VAT at the standard rate of 14%.

Such property developer would further be entitled to 
a deduction of input tax incurred on the acquisition 
of goods and services in the course of making the 
taxable supplies.

If the recipient is a VAT vendor, it would be entitled to 
an input tax deduction in respect of the VAT paid to 
the property developer, to the extent that the property 
will be used in the course and furtherance of its 
enterprise. The disposal to a person not registered as 
a vendor does not alter the fact that VAT must still be 
levied where a taxable supply is made by a vendor in 
the course or furtherance of its enterprise.

Consider the position where the owner of land enters 
into a lease agreement with a developer or property 
company in terms of which the property company 
leases the land from the owner. As part of the 

agreement, the property company will subdivide the 
land and develop residential units on it. The residential 
units will be let by the property company to tenants. 

In principle, the property company needs to account 
for output VAT in respect of supplies made in the 
course and furtherance of its enterprise. However, 
in terms of s12(c) of the VAT Act No 89 of 1991 
(VAT Act), the letting of residential accommodation is 
regarded as an exempt supply. The property company 
would therefore not have to account for any VAT in 
respect of letting the residential units, but it is also 
unlikely that it would be able to claim any input tax 
in respect of any VAT that it had paid in respect 
of developing and supplying the residential units, 
including any VAT paid to the owner of the land in 
respect of the lease agreement.  
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be exempt and the owner of the land would not need 
to account for output VAT.

The VAT consequences arising out of property 
transactions should always be carefully considered 
with reference to the supplies made by the owner 
and/or developer of the land.

Carmen Moss-Holdstock

It is however not necessarily the case that the owner 
of the land would need to account for VAT in respect 
of leasing the land to the property company. One 
such example is where the owner of the land is a 
constitutional institution listed in schedule 1 of the 
Public Finance Management Act, No 29 of 1999. In 
terms of the definition of an 'enterprise' in s1 of the 
VAT Act, such constitutional institutions are deemed 
not to carry on an enterprise, and would therefore 
not need to account for output VAT. Another example 
is where the supply by the owner of the land to the 
property company is itself regarded as the supply of 
residential accommodation as contemplated in s12(c) 
of the VAT Act. In such circumstances the supply would 
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