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Employee share ownership  
plan ruling

The tax implications for the various participants 
of a share incentive scheme are complex and the 
legislation is not necessarily clear. In recent years, 
share incentive schemes have been a particular 
focus of the South African Revenue Service (SARS) 
and National Treasury with regular amendments 
to the tax legislation. It is no wonder that we see 
a number of binding private and binding class 
rulings being issued by SARS that relate to share 
incentive schemes.

Binding Private Ruling No 161 (BPR 161) is one 
such recent ruling, released on 5 February 2014, 
which deals with the income tax and employees’ tax 
consequences for the employer company and the 
trust used to facilitate an employee share ownership 
plan (ESOP).

The purpose of the ESOP is to allow qualifying 
employees to participate in the benefits attributable 
to the shares of the employer company’s JSE listed 
holding company (HoldCo). We do not discuss the 
mechanics of the ESOP in detail but note that: 

•	 A trust allocated notional units to the participants 
 	 of the ESOP to determine their participation in 
 	 the dividends and net capital proceeds 		
	 attributable to the HoldCo shares.

•	 The employer company made an annual 		
	 contribution to the trust, which would be used 	
	 by the trust to acquire shares in HoldCo.

•	 As soon as the HoldCo shares had been 		
	 acquired by the trust, the trust would confirm  
	 with the founder of the trust that units are 		
	 available for allocation to qualifying 		
	 employees. If the qualifying employees 		
	 accepted the units they would become 		
	 participants of the ESOP.

•	 Importantly, the rights attached to the units 	
	 entitled the participants to:

	 -	 An immediate vested right to dividends 		
		  received by the trust;

	 -	 An immediate vested right to the net capital 	
		  proceeds realised by the trust upon disposal 	
		  of the shares; and

	 -	 A vested right to the shares held by the trust 	
		  when the trustees exercise their discretion to 	
		  vest the shares in the participants.

•	 The participants are 'locked-in' for a specific 	
	 period and are not entitled to dispose of any  
	 of the units and/or shares during the lock-in 	
	 period. A participants’ participation in  
	 the ESOP is subject to a number of other 		
	 restrictions. 
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One of the more contentious issues which BPR 161 
considered is whether the contributions by the 
employer company to the trust for purposes of the 
ESOP are deductible for purposes of s11(a), read with 
s23(g) of the Income Tax Act, No 58 of 1962 (Act). 
For instance, are such contributions by the employer 
company to the trust 'in the production of its income' 
and 'not of a capital nature'? These questions are 
especially relevant if one considers that the contributions 
received by the trust will not necessarily be included 
in its gross income (which was confirmed in BPR 161).

There is case law (Provider v Commissioner of Taxes, 
17 SATC 40) to support the argument that provided 
the contributions to the trust are made by an 
employer company in respect of its own employees 
and the undertaking to do so is given upfront, the 
employer company should be entitled to a deduction 
for its contributions to the trust. BPR 161 confirmed 
that the contributions by the employer company to 
the trust for purposes of this particular ESOP will be 
deductible under s11(a), read with s23(g) of the Act.  
A similar ruling was issued in Binding Private Ruling 
No 50 (BPR 50). 

However, in BPR 161, no opinion was expressed 
on the application of s23H of the Act. Whereas, in 
BPR 50, SARS indicated that the provisions of s23H 
would be applicable but did not indicate how one 
should apply the attendant provisions. The purpose 
of s23H of the Act is to match the date upon which 
the expenditure may be claimed by a taxpayer 
to the date upon which the benefit is enjoyed by 
the taxpayer (ie where the benefit is not enjoyed 
by the taxpayer in the same year of assessment).  
Unfortunately, it is not clear over which period 
the deduction is to be apportioned in BPR 161 or 
whether the employer company may be entitled to  
a deduction each year that a contribution is made  
to the trust.  

Where an ESOP is implemented using a special 
purpose vehicle (SPV), the issue often arises that the 
SPV does not have the cash from which to withhold 
the employees tax obligations triggered as a result 
of the vesting of a restricted equity instrument in a 
participant in terms of s8C of the Act (ie upon the 
lifting of the 'lock-in period'). BPR 161 indicated that: 

•	 If the trust does not have any funds, the 		
	 employer company will be liable to withhold 	
	 the employees’ tax on each section s8C gain 	
	 made by a participant; and

•	 If the trust does have funds, the trust will be 	
	 required to register as an employer and 		
	 withhold an amount of employees' tax.

It is worth mentioning that BPR 161 also indicated 
that the contributions by the employer company to 
the trust will not be subject to donations tax under 
s54 of the Act and that the contributions received 
by the trust will be of a capital nature and thus not 
included in the trust’s gross income in s1 of the Act.

It should always be appreciated that binding private 
and binding class rulings are only binding between 
SARS and the applicant(s) to the ruling. Other 
persons may not cite binding private and binding 
class rulings in any proceedings, including court 
proceedings, against SARS. Taxpayers requiring 
certainty on the tax implications of share incentive 
schemes, which are complex and sometimes 
uncertain, should therefore apply to SARS for their 
own advanced tax rulings.

Andrew Lewis
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Ruling on the definition of 'listed 
shares' for purposes of the 
foreign dividend exemption

The South African Revenue Service (SARS) released 
Binding Class Ruling No 42 on 7 February 2014. 
The factual circumstances in respect of which the 
ruling was made are as follow:

Company Y is a company incorporated and 
resident in foreign country Y. Company X is a 
company incorporated and resident in country X. 
Company X is also a wholly-owned subsidiary of 
Company Y. Company X is to be listed on the JSE 
Limited. Its business is investment in foreign debt 
instruments, on which it will receive interest returns.

Company X intends to raise funds for its business by 
issuing certain preferred securities. The preferred 
securities will be issued through its branch in country Y.

The preferred securities would:

•	 be redeemable after five years or more at the 	
	 same amount paid for them;

•	 confer preferred rights to dividends;

•	 generally not carry any voting rights; 

•	 rank pari passu with all other preferred 		
	 securities; and

•	 rank in preference to ordinary shares.

The dividends payable in respect of the preferred 
securities would be:

•	 calculated with reference to a rate derived 	
	 from the underlying foreign debt instruments;

•	 limited to the net revenue derived from the 	
	 underlying debt instruments; and

•	 paid in cash.

Certain South African investors (the class of persons 
concerned) would be beneficial owners of dividends 
paid by Company X in respect of the preferred 
securities.

Section 10B(2) of the Income Tax Act, No 58 of 
1962 (Act) provides that foreign dividends are 
exempt from normal tax in certain circumstances. 
Specifically, in terms of s10B(2)(d) of the Act, a 
foreign dividend will be exempt to the extent that the 
dividend is paid in respect of a 'listed share' and 
does not constitute a distribution of an asset in specie.

The issue that arises in these circumstances is whether 
the preferred securities constitute 'listed shares' and 
whether the South African investors would be able to 
rely on the foreign dividend exemption in respect of 
dividends paid on these securities.

A 'listed share' is simply defined in s1 of the Act as 
any share that is listed on a licensed exchange in 
terms of the Financial Markets Act, No 19 of 2012. 
The JSE Limited constitutes such a licensed exchange.

SARS ruled that: 

•	 the preferred securities in question would 		
	 constitute 'listed shares' for purposes of 		
	 s10B(2)(6) of the Act;

•	 the dividends paid in respect of the securities 	
	 would constitute 'foreign dividends'; and

•	 the dividends would not constitute a 		
	 distribution of an asset in specie.

By implication, SARS ruled that the South African 
investors would in principle be able to rely on the 
foreign dividend exemption in s10B(2) of the Act.

Interestingly, SARS did not make any ruling in respect 
of whether the dividend income in the hands of the 
South African investors would be re-characterised as 
ordinary income in terms of s8E and 8EA of the Act.

Heinrich Louw
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