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DRAFT INTERPRETATION NOTE – TAX 
TREATMENT OF TIPS FOR RECIPIENTS, 
EMPLOYERS AND PATRONS

The question regarding the tax implications in relation 
to the receipt of tips in the service industry (and other 
industries), has created much uncertainty over the past 
few years. 

In 2011, the South African Revenue Service’s (SARS) Advance Tax 
Ruling Unit released a binding class ruling dealing with the potential 
pay-as-you-earn (PAYE) implications of tips received by an employee 
from a satisfied customer. In particular, the binding class ruling (BCR 
27) dealt with the question as to whether tips received by employers 
on behalf of employees (from satisfied customers) constituted 
'remuneration' as contemplated in paragraph 2(1) of the Fourth 
Schedule to the Income Tax Act, No 58 of 1962 (Act). In other words, 
whether an employer incurred an obligation to withhold PAYE from 
the tips received by their employees from satisfied customers. It was 
accepted in BCR 27 that because a tip is paid by the satisfied customer 
and not the employer, the tip does not constitute remuneration and as 
such does not give rise to a withholding obligation for the employer.

In a recent draft interpretation note released by SARS, SARS aims to 
clarify the tax position relating to the receipt of tips. From the outset it 
must be noted that the draft interpretation note does not deal with the 
tax implications of the compulsory service charges which are added 
by the owner to the patron's bill (for example, adding a 10% service 
fee to a restaurant bill for tables of greater than eight guests), as these 
service charges are generally received by the owner for his own 
benefit and thus included in that owner's gross income. The draft 
interpretation note therefore only focuses on the tax implications 
of the tripartite tipping relationship between the employee, the 
employer and the patron. However, for the purpose of this article, we 
will only consider the potential tax implications of the bipartite tipping 
relationship between the employer and the employee.

For purposes of clarity, the potential tax implications for each 
party are dealt with separately below:

The employee 

	 From the employee's perspective, it is critical to establish 
whether the tip constitutes 'gross income' as defined in s1 of 
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the Act. 'Gross income' is defined as "the total amount in cash 
or otherwise received by, accrued to or in favour of a resident 
during a year of assessment, which is not of a capital nature."

	 In addition, paragraph (c) of the definition of 'gross income' 
specifically includes "any amount, including any voluntary 
award, received by or accrued in respect of services rendered 
or to be rendered."

	 Accordingly, once it is established that an amount has been 
received by or accrued to the employee, the next step is to 
determine whether the amount was received in respect of 
services rendered or to be rendered.

	 On this point, the draft interpretation note specifically states 
that it is a well-established practice and fact that a tip is 
worked for and is therefore an expected source of income for 
the employee. The mere fact that the tip is paid by the patron 
and not the owner, does not alter the fact that there is a direct 
causal connection between the services rendered and the tip 
received.

	 Accordingly, tips are received in respect of services rendered 
and therefore fall within paragraph (c) of the definition of 
'gross income'.

	 Therefore, an employee is required to declare all income in 
the form of tips in their annual income tax return and income 
tax will be payable by the employee if the taxable income 
exceeds the annual threshold.
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	 The facts and circumstances of a particular case will determine 
whether the tips constitute 'remuneration' as contemplated 
in paragraph 2(1) of the Fourth Schedule to the Act. In most 
situations, the tip will constitute remuneration as defined and 
the recipient will not be required to register for provisional 
tax. However, in those limited circumstances where the tip 
does not constitute remuneration, the recipient will be required 
to register for provisional tax.

The employer

	 The potential tax implications for the employer will depend 
on whether the employer is acting as a conduit for the patron 
or in his own capacity when paying the employee a tip.  

	 In situations where the employer is acting as a conduit, in other 
words where the employer merely facilitates the transfer of the 
tips into the employee's bank account, the employer will not be 
required to withhold employees' tax from the tips received by 
the satisfied customer and paid over to the employee. Under 
these circumstances, the employer will also not be required to 
include the tips in the leviable amount for Skill Development 
Levy (SDL) purposes or to make or withhold any contribution 
in respect of the Unemployment Insurance Fund (UIF).

	 However, where the employer receives the tip for his own 
benefit and on his own behalf and subsequently decides to 
pay the employee a tip in his own capacity, the obligation to 
withhold employees' tax will depend on whether or not the 
amount so paid constitutes remuneration.

	 Where the amount constitutes remuneration, the owner will be 
obliged to withhold employees' tax and will also be required 
to include the tip in the leviable amount for SDL purposes 
and to make his own UIF contribution as well as withhold the 
employees' UIF contribution. On the other hand, where the 
tip does not constitute remuneration, no employees' tax must 
be withheld and the owner will also not be required to include 
the tip in the leviable amount for SDL purposes or to make or 
withhold any contribution in respect of UIF.

Although the draft interpretation note is useful in that it seeks to 
establish that a tip is in fact subject to tax, the question is whether 
SARS has given enough thought to the administrative burden created 
by the taxing of such tips. In particular, whether SARS has the 
necessary resources to ensure that all employees declare their tips 
received in their annual income tax returns.

SARS has indicated that comments on the draft interpretation note 
are due by no later than 31 May 2013.

Nicole Paulsen

VAT TREATMENT OF DEMONSTRATION 
MOTOR VEHICLES 

When a car dealership acquires a motor vehicle purely 
for the purposes of demonstration use, the question 
that arises is whether it constitutes a taxable supply for 
purposes of  Value-Added Tax (VAT).

Section 17(2)(c)(ii) of the Value Added Tax Act, No 89 of 1991 
(Act) provides that "a motor car acquired by such vendor for 
demonstration purposes or for temporary use prior to a taxable 
supply by such vendor shall be deemed to be acquired exclusively 
for the purpose of making a taxable supply."

Can one interpret the relevant section to read that a motor car 
acquired by a dealer for demonstration purposes will always be 
deemed to be acquired exclusively for the purposes of making 
a taxable supply or should the section be interpreted to mean 
that the input tax credit can only be claimed to the extent that the 
motor vehicle has been acquired by the vendor for demonstration 
purposes prior to a taxable supply by the vendor? In the latter case, 
one would think that the dealer will have to sell the motor vehicle 
to make a taxable supply. If the first-mentioned interpretation has 
merit, then the only requirement is that the dealer should have 
acquired the motor car for demonstration purposes. 

Even in the context of the first interpretation, reference is made to 
a motor car that is acquired by the vendor. The question is whether 
the word 'acquired' also includes the renting of a vehicle as opposed 
to acquiring ownership. In CIR v Freddies Consolidated Mines 
Ltd 21 SATC 132 it was indicated that the word 'acquired' should 
be construed as meaning "the acquisition of a right to acquire the 
ownership of property." Similarly, in SIR v Wispeco Housing (Pty) 
Ltd 35 SATC 14 it was indicated that the word 'acquired' does not 
mean the acquisition of actual ownership of the property, but the 
acquisition of the right to acquire the ownership of property at such 
a time as may be designated in the relevant contract. A narrower 
approach was adopted in Transvaal Investment Co Ltd v Springs 
Municipality 1922 AD 337 where it was indicated that the word 
'acquire' connotes ownership, that is the acquisition of dominium.  

Given the fact that the courts have adopted a wider meaning to 
the word 'acquire', it seems that, even if the first interpretation is 
preferred, ie that the only requirement is that the vendor should have 
acquired the motor car for demonstration purposes, whether or not 
prior to a taxable supply, the requirement seems to suggest that the 
motor car should have been acquired by the dealer. An interesting 
scenario that could arise is where a lease agreement is entered into, 
whether it can be argued that the motor car would not have been 
acquired even though the use of the motor car would have been 
transferred to the dealer. In other words, on either interpretation, it 
would seem that the dealer should have 'acquired' the motor vehicle 
and only an option to acquire the motor vehicle would not be 
sufficient. It may be possible to argue that a motor vehicle acquired 
for demonstration purposes could qualify, whether or not it is prior 
to a taxable supply but such argument is not without risk. It would 
seem that the dragon is in the detail.

Carmen Moss-Holdstock
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