
Are property associations automatically 
exempt in terms of Section 10 of the 
Income Tax Act?

Both residential and commercial developments are 
on the rise in South Africa. Owners (and sometimes 
tenants) of these estates and developments, are 
generally obliged to become members of a “property 
owners association”. Members of the association are 
bound by the rules that govern it, to manage and 
regulate such developments. Generally, the payment 
of levies by members are required to upkeep and 
maintain the estate/development. As such, the number 
of property associations being formed to manage such 
estates and developments are vastly increasing.

Revoked! Beware both tax judgments, 
and courts that do not heed authority

A revenue authority must be given “teeth” to execute its 
mandate. One of these “teeth” is found in sections 172 
to 174 of the Tax Administration Act 28 of 2011 (TAA).
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Are property 
associations 
automatically 
exempt in terms of 
Section 10 of the 
Income Tax Act?

Section 10(1)(e)(i)(aa) of the Income 
Tax Act 58 of 1962 (ITA) provides that 
any levy received by or accrued to a 
body corporate established in terms 
of the Sectional Titles Act 95 of 1986 
from its members is exempt from 
income tax. Section 10(1)(e)(i)(bb) 
states similarly in relation to share 
block companies. 

In the case of body corporates and 
share block companies, the general 
view is that the exemptions apply 
automatically given the wording 
in sections 10(1)(e)(i)(aa) and (bb). 
Paragraph 5.1 of SARS’ Interpretation 
Note 64 (Issue 4) (IN64) corroborates 
this “automatic exemption” and states 
as follows:

“A body corporate or share block 
company is not required to apply 
for exemption under section 
10(1)(e)(i)(aa) or (bb) respectively. 
These entities are not registered 
at the TEU for income tax, but are 
required to register at a branch 
office and submit annual income 
tax returns even if they are unlikely 
to have an income tax liability. 
The levy income exemption and 
the basic exemption are applied 
on assessment.”

Accordingly, to the extent that a 
property association is not a body 
corporate established in terms 
of the Sectional Titles Act 95 of 
1986, it can be asserted that this 
automatic exemption does not 
apply to such property association. 
The question then arises as to 
whether section 10(1)(e) income tax 
exemption automatically extends to 
property associations.

Section 10(1)(e)(cc) of the ITA provides 
that “associations of persons” shall 
be exempt from normal tax as 
contemplated below:

“(e)(i) any levy received by or 
accrued to—

(cc) any other association of
persons (other than a company as
defined in the Companies Act, any
co-operative, close corporation,
and trust, but including a
non-profit company as defined in
that Act) from its members, where
the Commissioner is satisfied that,
subject to such conditions as he
or she may deem necessary, such
association of persons—
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sometimes tenants) of these estates 
and developments, are generally 
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bound by the rules that govern 
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payment of levies by members are 
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the number of property associations 
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estates and developments are 
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(A) has been formed solely
for purposes of managing the
collective interests common to
all its members, which includes
expenditure applicable to the
common immovable property of
such members and the collection
of levies for which such members
are liable; and

(B) is not permitted to
distribute any of its funds to
any person other than a similar
association of persons:

Provided that such body, 
company or association is or was 
not knowingly a party to, or does 
not knowingly permit or has not 
knowingly permitted, itself to be 
used as part of any transaction, 
operation or scheme of which 
the sole or main purpose is or 
was the reduction, postponement 
or avoidance of liability for any 
tax, duty or levy which, but for 
such transaction, operation or 
scheme, would have been or 
would become payable by any 
person under this Act or any 
other law administered by the 
Commissioner; and
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(ii) any receipts and accruals other
than levies derived by a body
corporate, share block company
or association contemplated in
subparagraph (i), to the extent that
the aggregate of those receipts
and accruals does not exceed
R50 000;” [Our underlining]

Most property associations would 
fall within these provisions to the 
extent that they are established to 
manage the collective interests of 
their members, which members pay 
levies for purposes of expenditure 
applicable to common immovable 
property. It should be noted that 
Section 10(1)(e)(i)(cc) of the ITA is 
worded differently in the sense that 
it provides that the “Commissioner 
must be satisfied” that certain 
requirements have been met for 
the relevant exemption to apply. It 
is not entirely clear whether these 
words require an upfront application 
to SARS or whether an alternative 
approval mechanism is envisaged. 

This is particularly the case when 
one compares the wording in section 
10(1)(e)(i)(cc) to the wording used in 
section 30 of the ITA which explicitly 
refers to an “approval process” in the 
case of public benefit organisations. 

Nevertheless, SARS’ is of the view 
that “associations of persons” 
contemplated in section 10(1)(e)(i)(cc) 
of the ITA must first apply to SARS to 
obtain approval in relation to being 
exempt from normal income tax 
under that section. Paragraph 5.2 of 
IN64 thus states as follows: 

“An association of persons 
must lodge an application with 
the Commissioner at the TEU 
to qualify for exemption from 
income tax under section 10(1)(e)
(i)(cc)... It will be determined on 
application whether the [relevant] 
requirements have been met. 
Additional conditions may be 
prescribed to ensure that the 
above requirements are met.”

Are property 
associations 
automatically 
exempt in terms of 
Section 10 of the 
Income Tax Act? 
CONTINUED
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Accordingly, a property association 
is not automatically exempt from 
income tax on its levies received (as 
is the case with a body corporate). 
While there is some debate, SARS’ 
view is that these associations must 
first apply to SARS to obtain approval 
for the exemption under the relevant 
section of the ITA. 

In order to apply to SARS for income 
tax exemption in terms of section 
10(1)(e)(i)(cc), the property association 
will be required to complete 
and submit an EI1 “Application 
for Exemption from Income Tax 
application” form to SARS, together 
with supporting documents 
including the founding documents 

of the property association (i.e. its 
memorandum of incorporation or 
its constitution). IN64 states that the 
following should be included in the 
founding document:

• 	the sole object of the association
of persons must be to manage
the collective interests common
to all its members, which includes
expenditure applicable to the
common immovable property and
the collection of levies for which
such members are liable;

• 	the association of persons is not
permitted to distribute its funds to
any person other than to a similar
association of persons;

• 	any amendments to the founding
document of the association of

Are property 
associations 
automatically 
exempt in terms of 
Section 10 of the 
Income Tax Act? 
CONTINUED

persons must be submitted to 
the Commissioner;

• 	on dissolution of the association
of persons, its remaining assets
must be distributed to a similar
association of persons that is also
exempt from income tax under
section 10(1)(e).

It is critical that property associations 
are compliant with section 10(1)
(e)(i)(cc) of the ITA should they want to 
apply for the exemption. Furthermore, 
property associations that have not 
applied for tax exemption would 
be well advised to seek advice 
to consider their circumstances 
and regularise their tax affairs 
(if necessary). 

JEROME BRINK AND 
SAMANTHA KELLY 
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Essentially, in terms of these 
provisions, if a taxpayer owes SARS 
a tax debt, SARS may file a certified 
statement with a competent court. 
Once endorsed, this statement is then 
treated as a civil judgment against 
the taxpayer. Notably, even if the 
taxpayer has objected to the debt or 
has taken it on appeal, SARS may still, 
in certain circumstances, proceed to 
file the statement. This is supported 
by section 164(1), better known as the 
“pay now, argue later” rule (another 
“tooth” of the taxman).

Since this certified statement is 
effectively a civil judgment, what 
remedy would a taxpayer have if, for 
example, SARS files a statement but 
the debt reflected in the statement 
did not consider amounts already 
paid to SARS to reduce the debt? 
This happened in the case of Barnard 
Labuschagne Incorporated v SARS 
& Another [2022] ZACC 8 which we 
discuss in this article. 

BACKGROUND 

In this judgment, delivered 
by a unanimous bench of the 
Constitutional Court (ConCourt), 
the applicant, Barnard Labuschagne 
Incorporated (BLI), owed SARS 
outstanding tax money. Accordingly, 
BLI made several payments to SARS. 
Nevertheless, on 15 December 2017 
SARS filed a certified statement in 
terms of section 172(1) of TAA with 
the Registrar of the High Court in 
Cape Town, recording that BLI owed 
SARS R804,747.

The ConCourt refers to the certified 
statement as a “tax judgment” and we 
accordingly follow this nomenclature 
throughout this article. 

BLI then brought an application in 
the High Court to rescind the tax 
judgment (i.e. to revoke it). BLI based 
its application on the fact that the 
judgment was wrong since SARS 
failed to reduce the initial amount 
owed considering BLI’s payments.

Revoked! Beware 
both tax judgments, 
and courts that do 
not heed authority 

SARS’ main opposition was that a tax 
judgment is not capable of rescission. 
BLI responded by contending that 
if a tax judgment is not susceptible 
of rescission, then sections 172 and 
174 of the TAA are constitutionally 
invalid. To avoid prolixity and to retain 
focus on the matter of rescission, 
the constitutional challenge is not 
discussed in this article.

The High Court agreed with SARS 
and held that the tax judgment 
against BLI was not susceptible of 
rescission. Thereafter, the High Court 
and the Supreme Court of Appeal 
refused to grant BLI leave to appeal; 
which resulted in BLI turning to 
the ConCourt.

CONSTITUTIONAL COURT’S 
FINDINGS

As a point of departure, the ConCourt 
considered the historical development 
of certain tax statutes as precursors 
to the current form of the TAA. Once 
the ConCourt was satisfied that the 
TAA was contextualised, it turned 
to notable cases that dealt with 
rescission of tax judgments.

A revenue authority must be given 
“teeth” to execute its mandate. One 
of these “teeth” is found in sections 
172 to 174 of the Tax Administration 
Act 28 of 2011 (TAA).
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The ConCourt considered, amongst 
others, the following cases: 

1	 Kruger v Commissioner for 
Inland Revenue 1966 (1) SA 457 
(C) (Kruger I). In this case the
High Court in Cape Town heard
an appeal against a decision
of a Magistrates’ Court which
refused to rescind a tax judgment.
The High Court held that a tax
judgment was susceptible of
rescission in terms of section 36(a)
of the Magistrates’ Courts Act.

2. The same parties in Kruger I
later litigated in the Appellate
Division (as it was then) in Kruger
v Sekretaris van Binnelandse
Inkomste 1973 (1) SA 394 (A)
(Kruger II). In this case the taxpayer
sued the revenue authorities
for recovery of money he paid
“under duress” pursuant to the
tax judgment in Kruger I. In its
judgment, the Appellate Division
emphasised its view that tax
judgments were rescindable. The
court cited, as examples, certain

grounds which may give rise to a 
rescission application (including 
incorrect computation of tax, 
the date from which interest 
runs, and the lawfulness of the 
levying of tax).

3	 A few years later, the Constitutional 
Court in Metcash Trading Ltd v 
CSARS [2000] ZACC 21 (Metcash) 
unanimously confirmed, in line 
with the decisions in the Kruger 
judgments, that – 

3.1	 A tax judgment was, in 
principle, capable of 
rescission; and 

3.2	 despite the “conclusive 
evidence” provisions of 
the Income Tax Act (now 
contained in the TAA), that the 
correctness of any assessment 
on which such certified 
statement is based, cannot 
be questioned, there are 
numerous defences available in 
rescission proceedings against 
tax judgments.

Revoked! Beware 
both tax judgments, 
and courts that do 
not heed authority  
CONTINUED

The ConCourt also considered 
the cases relied upon by SARS in 
its defence. Whilst the ConCourt 
found that generally these cases 
did not deal with the rescindibility 
of tax judgments, SARS relied upon 
an unreported 2015 case, SARS v 
Van Wyk (Case No A145/2014), where 
the High Court held that a Magistrate’s 
Court was not entitled to hear a 
rescission application in respect 
of a tax judgment. The High Court 
reached a similar decision again in 
the 2021 judgment of Hamid v SARS 
(Case No 3280/2017) (in terms of the 
Customs and Excise Act 91 of 1964).

The ConCourt criticised the fact that 
these recent High Court decisions 
did not apply the decisions in Kruger 
II and Metcash, which bound it in 
terms of the rules of precedent. 
Essentially, a court is required, by 
the rules of precedent, to follow 
a binding statement in an earlier 
judgment of the (higher) court unless 
satisfied that the earlier statement was 
clearly wrong.
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Turning to the High Court bench 
that heard BLI’s initial application, 
the ConCourt found that the High 
Court was bound by, amongst others, 
Kruger II and Metcash. Furthermore, 
the High Court’s view that a tax 
judgment was not final is irrelevant 
– this was apparent from the various
cases. The ConCourt held that even
though the TAA empowers SARS to
amend or withdraw a tax judgment,
this does not materially change
its legal character. The ConCourt
noted that the court with which the
tax judgment is filed, on the other
hand, has no power to treat it as an
interim order, and thus availability of
rescission is befitting.

The ConCourt found it unacceptable 
that the High Court did not discuss 
the relevant cases – despite the 
parties bringing them to the court’s 
attention. The ConCourt further 
declared that, “observance of the 
rules of precedent is not a display 

of politeness to courts of higher 
authority; it is a component of the 
rule of law, which is a founding value 
of the Constitution”.

The appeal was upheld with BLI’s 
application for rescission referred 
back to the High Court to be heard 
before a different judge to determine 
the merits of the application.

CONCLUSION

This case is important for two 
principal reasons: 

• 	The Constitutional Court has again
confirmed – this time in light of
the TAA – that a tax judgment (ie
a section 172 certified statement)
can be rescinded by a competent
court of law; and

• 	Our courts must give effect to
precedent. They are not entitled to
disregard superior court judgments
unless the previous statement was
clearly wrong.

Revoked! Beware 
both tax judgments, 
and courts that do 
not heed authority 
CONTINUED

It is ironic that SARS has chosen 
to oppose this case, since on its 
own version in the SARS Dispute 
Resolution Guide (paragraph 11.5.7) 
published at the time that the TAA 
was created, SARS states: “If the rules 
do not provide for a procedure in the 
tax court, then the most appropriate 
rule under the Rules of the High Court 
made in accordance with the Rules 
Board for Courts of Law Act and to 
the extent consistent with the [TAA] 
and the rules, may be utilised by a 
party or the tax court.” This would 
allow a taxpayer to apply for rescission 
of a tax judgment in any event.

We welcome the ConCourt’s 
considered and detailed judgment. 
It provides certainty to taxpayers; 
knowing that in cases where the 
judgment can be defended outside 
the “conclusive evidence” provisions, a 
taxpayer may bring an application for 
rescission of a tax judgment. 

TAIGRINE JONES, OVERSEEN BY 
HOWMERA PARAK
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