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SARS RULING ON PREFERENCE SHARE TRANSACTION    
Binding Private Ruling No 191 (Ruling) was released by the South African Revenue Service (SARS) on 26 March 2015. 
The Ruling relates to the refi nancing of debt through means of preference share funding.

continued

Having regard to the terms and conditions of the preference 
shares and the proposed cash-fl ows of the transaction, the 
applicant sought a ruling confi rming that:

 ■ the preference shares to be issued would not constitute 
'hybrid-equity instruments' and 'third-party backed 
shares', as respectively defi ned in s8E(1) and s8EA(1) of 
the Income Tax Act, No 58 of 1962 (Act);

 ■ the issue of the preference shares would fall within the 
defi nition of a 'qualifying purpose' as defi ned in s8EA(1), 
read together with s8E of the Act; 

 ■ the voluntary redemption of the preference shares by 
the issuer, whether partially or in full, would not create a 
new date of issue as defi ned; and

 ■ the provisions of s19 and paragraph 12A would not be 
applicable to the repayment of the existing loans. 

For purposes of this article, we focus on the last two issues, 
which have caused (and will most likely continue to cause) 
some debate amongst tax practitioners.

New date of issue 

When analysing whether preference shares constitute 
'hybrid-equity instruments' for purposes of s8E of the Act, 
it is important to have regard to the defi nition of 'date of 
issue', as it does not only include the date on which the 
preference shares were issued to the holder. In particular, 
the 'date of issue' includes the date on which:

"(b) the company [issuer] at any time after the share has  
 been issued undertakes the obligation to redeem that  
 share in whole or in part; 

 (c) the holder of the share at any time after the share has  
 been issued obtains the right to require that share to  
 be redeemed in whole or in part, otherwise than as a  
 result of the acquisition of that share by that holder".

To the extent that a new 'date of issue' arises (eg the issuer, 
after the issue of the shares, undertakes the obligation to 
redeem that share), it could result in the preference shares 
becoming 'hybrid-equity instruments', which would result 
in any dividends received by or accrued to the holder during 

that year of assessment in respect of those shares being 
deemed to be income in the hands of the recipient.

In the Ruling, the salient features of the preference shares 
included the following:

 ■ the issuer may redeem the preference shares in part or 
in full at any time after the date of issue;

 ■ the exercise by the issuer of its option to redeem the 
preference shares (or part thereof) would not create an 
obligation on the issuer to do so, nor would it give the 
holder the right to call on the issuer for the redemption; 
and 

 ■ the exercise of the option to partially redeem would not 
alter any of the remaining preference share terms.

Having regard to the issuer's rights to voluntarily redeem the 
preference shares at any time and the wording in paragraphs 
(b) and (c) of the 'date of issue' defi nition, the applicant in 
the Ruling would have been concerned that once the issuer 
decides to voluntarily redeem the preference shares, either 
the issuer undertakes the obligation to redeem that share 
(in whole or in part) or the holder thereof acquires the right 
to call on the issuer for the redemption, thereby triggering a 
new 'date of issue'. If one attributes an ordinary meaning to 
the wording in the 'date of issue' defi nition, it appears that 
the voluntary redemption by the issuer could well create a 
new 'date of issue'.

However, the interpretation of the wording in the 'date of 
issue' defi nition, which has generally been preferred by tax 
practitioners, is that no new 'date of issue' should arise 
on the voluntary redemption of the preference shares on 
basis that the undertaking to redeem the preference share 
should be seen to arise whenever the enforceable obligation 
arises, irrespective of the fact that the obligation can only be 
enforced at a later stage. If an issuer undertakes to redeem 
the preference share after, say, four years, the date of issue 
will be the date upon which the undertaking is given, ie on 
day one and no new revised date of issue will arise (see 
paragraph 4.1 of Chapter N of Taxation Principles of Interest 
and other Financing Transactions by Prof TE Brincker). 
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It appears that the Ruling may support this view where it 
was specifi cally indicated that "the voluntary redemption of 
the preference shares by the Co-Applicant, whether partially 
or in full, will not create a new 'date of issue' as defi ned in 
section 8E(1)". The Ruling does, to some extent, clarify the 
uncertainty surrounding the interpretation of the wording 
in the defi nition of 'date of issue' in s8E of the Act in the 
context of a voluntarily redeemable preference share. 

Failure to discharge the debt 

Subject to certain exemptions, the provisions of s19 of the 
Act and paragraph 12A of the Eighth Schedule to the Act can 
fi nd application to the extent that there is a reduction of debt 
owed by a person. To the extent that there is a reduction 
of debt, these provisions could trigger income tax and/or 
capital gains tax consequences for the debtor being relieved 
of its debt obligations.

If we consider the application of these provisions in the 
context of the Ruling, we note that:

 ■ The issuer held 26% of the ordinary shares in a private 
company, incorporated in and a tax resident of South 
Africa. The issuer had subscribed for these shares in the 
Company on loan account (Subscription Loan). 

 ■ As a result of the issuer's subscription for shares in the 
Company, the holder's interest in the Company had been 
diluted to 74%. To compensate the holder, the Company 
had declared a dividend equal to the Subscription Loan to 
the issuer, which remained outstanding on loan account 
(Subscription Dividend). 

 ■ The issuer and holder wished to refi nance the respective 
loans, which would be implemented on the following 
basis:

• the holder would utilise cash to subscribe for the 
preferences in the issuer, which cash proceeds 
would be utilised by the issuer to fully settle the 
Subscription Loan owing to the Company; and

• the Company would utilise the funds received 
from the issuer to fully settle the outstanding 
balance on the Subscription Dividend.

If one has regard to the fl ow of funds in the proposed 
transaction in the Ruling, there would be a circular fl ow 
of funds between the holder, issuer and the Company. 
The question that often arises in these circumstances is 
whether there must be an actual fl ow of funds or whether 
an alternative payment mechanism can be implemented 
to alleviate the need to use cash? For example, could the 
proposed transaction have been implemented on the basis 
that, fi rstly, the holder discharges its obligation to the issuer 
by discharging the issuer’s obligation to the Company 
(referred to as a payment solutionis adiectus gratia)? 
Thereafter, the holder and the Company could set off their 
respective obligations, negating the need for there to be a 
fl ow of funds.

It is assumed that it was this potential set-off of the parties' 
obligations which caused the applicants to seek the Ruling 
and implement the proposed transaction through means of 
an actual fl ow of funds. Pursuant to C:SARS V Labat 2011 
ZASCA 157, concerns have been raised that a mere set-off 
does not necessarily constitute a valid discharge of a debt. 
If one adopts this interpretation of the Labat case and the 
proposed transaction in the Ruling had been implemented 
through means of set-off, there would not necessarily have 
been a valid discharge of a debt, which would triggered the 
debt reduction provisions contained in s19 and paragraph 12A 
of the Eighth Schedule to the Act.

On the basis that the proposed transaction in the Ruling 
was implemented through means of an actual fl ow of funds, 
SARS ruled that “the provisions of s19 and paragraph 12A 
will not be applicable to the repayment of the subscription 
loan and subscription dividend loan”. 

When implementing preference share transactions 
taxpayers must give careful consideration to the provisions 
of s8E and s8EA of the Act as the wording of these 
provisions is often unclear, which can lead to disputes 
with SARS. Furthermore, taxpayers must give careful 
consideration to their particular circumstances before 
deciding to set off their respective obligations as it may have 
unintended tax consequences. 

Andrew Lewis
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REPORTABLE ARRANGEMENTS SPECIFICALLY EXTENDED TO 
FOREIGN TRUST STRUCTURES
On 16 March 2015, the Commissioner for the South African Revenue Service (SARS) published Government Notice No. 212 
in terms of s35(2) and s36(4) of the Tax Administration Act No, 28 of 2011 (TAA) specifi cally listing certain arrangements as 
so-called reportable arrangements (Notice). These listed arrangements are in addition to the arrangements that are already 
listed in s35(1) of the TAA.

The effect of an arrangement being regarded as a reportable 
arrangement for purposes of s35 of the TAA read with the 
Notice is that, in terms of s37 of the TAA, a participant must 
disclose certain information to SARS within 45 business days 
of any arrangement qualifying as a reportable arrangement for 
purposes of the TAA or, disclose the information within 
45 days from the date of becoming a participant to that 
reportable arrangement. In terms of s37(3) of the TAA, a 
participant does not need to disclose the listed information 
if the participant obtains a written statement from any 
other participant that the other participant has disclosed the 
reportable arrangement.

One of the problematic arrangements listed in the Notice is:

"Any arrangement in terms of which –

(a) a person that is a resident makes any contribution or  
 payment on or after the date of publication of this  
 notice to a trust that is not a resident and has or   
 acquires a benefi cial interest in that trust; and

(b) the amount of all contributions or payments, whether  
 made before or after the date of publication of this  
 notice, or the value of that interest exceeds or is   
 reasonably expected to exceed R10 million, excluding  
 any contributions or payments made to or benefi cial  
 interest acquired in any –

(i) portfolio comprised in any investment scheme  
 contemplated in paragraph (e)(ii) of the defi nition
 of “company” in section 1(1) of the Income Tax  
 Act, 1962; or

(ii) foreign investment entity as defi ned in section 1(1)  
 of the Income Tax Act, 1962 ".

One of the requirements for an arrangement relating to a 
foreign trust structure to fall within the ambit of the Notice 
is that a South African tax resident must have or acquire a 
'benefi cial interest' in the trust. The diffi culty with determin-
ing whether one meets this requirement is that it is not clear 
what exactly is meant by the words 'benefi cial interest', as 
this term is not defi ned in the TAA or the Income Tax Act, No 58 
of 1962. These words are therefore open to interpretation. 

This is particularly relevant in the instance of a discretionary 
trust where the trustees are afforded a discretion whether 
to vest any income or capital in a benefi ciary of the offshore 
trust. In instances where the offshore trust is a discretionary 
trust, it is arguable that a benefi ciary of the trust may not 
have a benefi cial interest in the offshore trust, as any interest 
which that benefi ciary may or may not receive is completely 
within the discretion of the trustees and therefore not certain 
until such time as the discretion is exercised. Therefore, a 
specifi c benefi ciary may never gain a 'benefi cial interest' in 
the offshore trust to the extent that the trustees exercise 
their discretion by never vesting any capital or income in such 
benefi ciary. This appears to be in line with the decision of 
Commissioner for Inland Revenue v Estate Merensky (1959) 2 
All SA 501 (A), although the point was not specifi cally argued 
in that case.

The SARS Comprehensive Guide to Capital Gains Tax (Issue 5) 
appears to provide some support for the argument that a 
benefi ciary to a discretionary trust has a contingent right, but 
that this right is no more than a spes (hope or an expectation) 
until the trustees have exercised their discretion and the 
assets are vested in the benefi ciary. It appears to be SARS’ 
understanding that, as the benefi ciaries of a discretionary 
trust hold no more than a spes until the exercise of the 
discretion by the trustees and the vesting of assets in the 
benefi ciaries, the benefi ciaries have no benefi cial interest in 
the trust as the value of their rights cannot be quantifi ed until 
the assets are vested in them. 

However, there is also a counter-argument, namely that it 
may be SARS' intention to include any benefi cial interest in a 
discretionary trust in the term 'benefi cial interest,' otherwise 
SARS would have expressly excluded this scenario in the 
Notice. 

The impact and application of the Notice in respect of offshore 
trusts therefore appears to be somewhat uncertain and open 
to interpretation. At this stage it certainly seems possible to 
argue the matter either way.

Mareli Treurnicht
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